نکول در تعریف ریسکهای سرمایهگذاری بهکار میرود. این واژه در فرهنگ معین به «خودداری کردن از پرداخت وجه حواله، برات و مانند آن» تعبیر شده است. این ریسک زمانی اتفاق میافتد که در یک قرارداد مالی یکطرف قرارداد نتواند در قبال قراردادی که بسته است، به تمام یا بخشی از تعهداتش، خواسته یا ناخواسته، عمل کند، در این شرایط میگویند که «نُکول» اتفاق افتاده است.
نکول در زبان عربی به معنای عدم قبول یا رد است.
نکول معمولاً درباره برات و سفته به کار میرود.
از بابت نکول، معمولاً ریسکی به وجود میآید که به ریسک اعتباری معروف است.
ریسک نکول
ریسک نکول در مواقعی به وجود میآید که صادرکنندهی اوراق قرضه، تضمین صددرصدی برای پرداخت سود اوراق یا بازپرداخت اصل آن را برای صاحبان اوراق فراهم نکند.
عوامل زیادی میتوانند روی ریسک نوکول صادرکننده اثر بگذارند و این اثر میتواند در درجات مختلفی باشد. مثالها عبارتاند از فقدان یا کاهشِ جریان نقدینگی از کار (که اغلب برای پرداخت سود و اصل نیاز است)، افزایش نرخ بهره (اگر اوراق قرضه براساس نرخ بهرهی شناور باشند، افزایش نرخ بهره، پرداخت سودهای مورد نیاز را افزایش خواهد داد)، یا تغییر در ماهیت بازار که صادرکننده را شدیدا تحتتأثیر قرار میدهد (مانند تغییر در فناوری، افزایش رقبا یا تغییرات قانونی). ریسک نوکولی که با اوراق قرضهی خارجی در ارتباط هستند، شامل وضعیت اجتماعی سیاسی کشور و ثبات و فعالیتهای نظارتیِ دولت مربوط هم میشوند.
مؤسسههای اعتبارسنجی همچون مودیز اینوسترز سرویس (Moody’s Investors Service) و استاندارد اند پورز (Standard & Poor’s)، ارائهی اوراق قرضه را تحقیق و تحلیل کردهاند تا ریسک نکول صادرکننده را اندازهگیری کنند. نتایج تحقیقات آنها رتبهبندی اعتباری است که سرمایهگذاران میتوانند آن را دنبال و با سایر صادرکنندگان مقایسه کنند.
رتبهبندی استاندارد اند پورز در مقیاس AAA (ایمنترین) تا D است که یعنی صادرکننده پیش از این در نکول است. رتبهبندی مودیز از AAA شروع میشود تا C. فقط اوراقی که BBB یا بالاتر از آن رتبهبندی شدهاند «رتبهی سرمایه گذاری» در نظر گرفته میشود. هر رتبهای پایینتر از BBB یا BBB3 «بهدردنخور» تلقی میشود.
شاید بتوان ریسک نوکول را یکی از اساسیترین انواع ریسک دانست. هر چه نباشد، نشاندهندهی شانس از دسترفتنِ سرمایهی سرمایهگذار است. همهی اوراق قرضهها، بهجز آنهایی که دولت صادر میکند، مقداری ریسک نوکول دارند. این یکی از دلایلی است که اوراق شرکتی همیشه بهرهی بیشتری نسبتبه اوراق دولتی دارند.
مهمترین ریسک نهادهای پولی و مالی
لازم است بدانید ریسک نوکول یکی از مهمترین ریسکهایی است که نهادهای پولی و مالی را تحت تأثیر قرار میدهد، چراکه نکول تعداد کمی از مشتریان، میتواند زیانهای هنگفتی را به یک مؤسسه مالی، بانک یا لیزینگ و… وارد سازد.
وجود قانون حد کفایت سرمایه و عدم اعطای تسهیلات به شرکتهای ورشکسته، همگی سازوکارهای پیش کنترلی ریسک نکول هستند. کارشناسان مالی میکوشند از طریق ساز و کارهایی که دارند، ریسک نکول را به حداقل برسانند.